Metabolizmayı mikroskobik seviyede araştıran biyokimya uzmanlarına göre yakılan yağlar akciğerler sayesinde nefes olarak vücuttan atılabiliyor. British Medical Journal isimli tıp dergisinde yayınlanan bulgulara göre, yağ vücutta parçalara bölündüğünde bir dizi şey oluşuyor. Kimyasal bağların kopması, ısının ve kasları güçlendirecek yakıtın ortaya çıkmasını sağlıyor. Ama atomlar kalıyor ve bunların büyük kısmı vücudu ciğerler aracılığı ile karbondioksit olarak terk ediyor.
Nefes Tutma Çalışmalarının Önemi
Nefes tutma egzersizlerinde kısa zamanda yüksek ısıya ulaşıldığını çalışmayı deneyimleyen herkes bilir. Yüksek ısı yeterli enerji kullanımının ve iyi solunumun göstergesidir. Bu reaksiyon şu şekilde gerçekleşir. Metabolizma sonucunda dokuda biriken Korbondioksitin bir bölümü alyuvarlar sayesinde dışarı çıkarılırken daha büyük bir kısmı hücre zarındaki suyla reaksiyona girerek doku dışına karbonik asit olarak çıkarılırlar. Daha sonra karbonik asit bir H iyonunu serbest bırakarak bikarbonata dönüşür. Bir işlemde gerçekleşen H iyon bağının koparılması sırasında büyük bir ısı ve enerji kaybı ortaya çıkar.
Yağ Depolanması ve Metabolizma
Yiyeceklerdeki yağ, vücutta adiposit adı verilen hücrelerde trigliserid olarak depolanıyor. Trigliserid, üç çeşit atomdan oluşuyor: Karbon, hidrojen ve oksijen. Trigliserid ayrıştığı zaman yaklaşık yüzde 20'si moleküler yapısı H2O olan suya, geriye kalanı karbondiokside (CO2) dönüşüyor. Oluşan su idrar, dışkı, ter, nefes, gözyaşı ya da diğer vücut sıvıları ile atılabiliyor ve su içerek kolayca yerine konabiliyor. Nefes yolu ile dışarı atılan karbondioksit için ise bu işlem ancak yemek yiyerek ya da meyve suyu gibi içecekler, tüketerek mümkün.
Birçok Bilim Adamına Göre:
Birçok farklı bilim adamı akciğerlerin en büyük boşaltım organı olduğunu söylüyor. New South West Üniversitesi'nden Ruben Meerman ve Andrew Brown, "Bu biyokimyanın hiçbir noktası yeni olmasa da daha önce kimse bu hesaplamaları yapmamış" diyor ve ekliyor: "Bu sonuçlar, akciğerlerin bize kilo vermede en büyük boşaltım organı olduğunu ve solunumun geliştirilmesinin önemini gösteriyor." İngiliz Diyetisyenler Birliği'nden Duane Mellor, yağ metabolizmasını bir otomobilin içinde yanan benzine benzetiyor. Yağ yandıkça ısı açığa çıkarıyor ve hareketi sağlıyor. Ama aynı zamanda atık da ortaya çıkarıyor. Yağın enerjiye çevrilmesinin ardından ortaya çıkan atomlar ise egzoz gazlarına benzetiliyor. Tahminlerine göre ortalama bir insan her gün en az 200 gram karbon kaybediyor ve bunun kabaca üçte biri uykudayken oluyor.
Hızlı Nefes Terapilerinin Önemi
On beş dakika süresince yapılacak nefes egzersizleri sonrasında vücuttan 200 grama ek olarak 40 gram daha karbon atılıyor. Atılan toplam karbon miktarı da 240 gram oluyor. Şişmanlamayı önlemek için, yediklerinizle yaktıklarınız arasında bozulan dengeyi yeniden ayarlamanız gerekir. Bu en iyi seviyede nefes yolu ile dışarı çıkaracağınız ekstra karbon oranı ile dengelenebilir. Bilim adamları "Kilo vermek yağ hücreleri içinde depolanmış karbonun açığa çıkarılmasını ve bu nedenle nefes çalışmalarına ve yeterli solunuma dikkat edilmesi gerektiğini söylüyorlar. Bu yüzden kilolarından şikâyet eden kişilerin profesyonel seviyede nefes çalışmalarına ilgi duymaları ve nefesleri ile çalışmaları gerekir. Metabolizmayı çalıştırmayı ve dolayısıyla zayıflamayı arzu ediyorsanız “NEFESLE ZAYIFLAMA” kitabımda yeterince nefes egzersizi bulabilirsiniz. Profesyonel yardım almak isteyenler MALTEPE NEFES OKULU' muzda (0216 3522160) ve CİHANGİR NEFES OKULU' muzda (0212 2440881) Nefes Eğitmenlerimizden destek alabilirsiniz.
----------------“NEFESLE ZAYIFLAMA” Kitabımdan---------------
Mustafa Kartal
|