Troid, besinlerin parçalanıp, enerjilerinin açığa çıkmasını sağlayan ve vücut sisteminin enerji seviyesini düzenleyen bir salgı bezidir. Vücudun enerji üretimini ayarlar, ani ihtiyaçlarına cevap verir. Bu amaca uygun olarak “ Trioksin adında ki hormonu dolaşım sistemimize bırakır. Trioksin hormonu hücrelerdeki metabolizmaların yanmasını sağlar. Trioksin az salgılandığında vücuttaki enerji azalır ve buna bağlı olarak kendimizi yorgun hissederiz. Trioksin fazla salgılandığında enerji fazlası oluşur ve biz bu fazlalığı hareket ederek tüketemediğimiz de enerji; aşırı gerginlik, sinirlilik ve aşırı hareketlilik olarak geri dönüş yapar.
Üretilen enerjinin miktarı, tüketilen yemeklerin cinsine, miktarına, vücuda alınabilen oksijen miktarına ve vücudun enerji talebine bağlıdır. Trioksin hormonunun kendisi enerji üretmez. Sadece enerji üretimini kişiye ve onun ihtiyacına uygun olarak ayarlar.
Trioid bezi; boyunda, kıkırdağın tam altında olarak gırtlağın iç yüzünü örter. Belin en dar yerinde börek üstü bezlerinin olduğu gibi, boğazın en dar yerinde de Trioid bezi vardır. Konumla alanından dolayı, yani stretejik olarak bulundukları yer itibarıyla nefes alışverişlerini kontrol etmesi açısından önemlidir. Böbrek üstü bezleri diyaframın çalışmasını, trioid bezleride boğaz hareketlenmelerine bağlı olarak nefes alışverişlerini i kontrol ederler.
Anne karnında cenin halinde bebekte trioid bezi gırtlak ve ciğerlerle aynı bölgeden gelişir. Dolayısı ile kana verilen trioksin miktarı ile, ciğerlere alınan hava miktarı arasında bağlantı vardır. Bu bilgiden kişinin dinlenme anında harcadığı oksijen miktarını belirleme konusunda yararlanılır. Dinlenme anındaki bir kişinin nefesini bir süre ölçecek olursak, trioisin trioksit salgılama miktarı üzerinde de bilgi sahibi olmuş oluruz. Gırtlak nefes alınırken daralır, nefes verilirken genişler. Trioid bezi embriyodaki gelişimine bağlı olarak aldığı biçimle ve bulunduğu yer itibarıyle nefes ekibin bir parçasıdır. Nefes alma sırasındaki boğazın açılıp kapanmaları ile ciğerlere giden nefes miktarı konusunda fikir sahibi olur ve oksijen alımını düzenler.
|