Anasayfa | Hakkımızda | Eğitimler | Eğitmenler | Etkinlik Takvimi | Medya | Bize Ulaşın
  Çocuk Nefes Çalışmaları

Paylaş
 

 

 

 

 

Nefes Teknikleri eğitiminin çocuklara ne gibi faydaları vardır?

 

Çocuklara yönelik nefes çalışmalarında en önemli olarak beden ve düşünce birlikteliğinin ortaya çıkardığı duyguların kontrolü söz konusudur. Çocukların sağlıklı olmalarını temin etmek; doğru ve yeterli nefes almayı ve nefesi uzun kullanmayı alışkanlık haline getirmekle mümkündür. Çocukları okullarından ve sosyal yaşamdan alıkoyan en önemli hastalıklar bademcik ve lenf bezlerinin iltihapları, farenjit, larenjit, nezle ve grip gibi nefes yolu rahatsızlıklarıdır. Ağız mukozası mikroplarla baş etmeye uygun olamadığı için ağızdan alınan nefesle birlikte gelen mikroplara karşı önlem alınamaz. Çocuklarda sık olarak görülen üst solunum yolu rahatsızlıklarına ağızdan alınan nefes sebebiyet verir. Nefesi kontrol eden çocuk burundan nefes alıp vermeyi alışkanlık haline getirdiğinde artık kolayca hastalanmaz. Çocuk diyafram kullanımını geliştirerek derin ve bütünsel nefes almayı öğrenirse bağışıklık sistemi çok iyi çalışacağından her türlü mikrobik hastalığa karşı korunmuş olur.

Nefes Çalışması Neler İçeriyor?

Nefes teknikleri, çocuklara erken yaşta öğretildiği ve düzenli bir şekilde yaptırıldığı zaman çok şey kazandırır. Daha sakin olmayı, ahengi, huzuru, kendilerini tanıyıp güvenmelerini sağlamayı öğretiyor. Çeşitli zihinsel ve fiziksel rahatsızlıklara önleyici bir faktör oluşturuyor. Nefesle çalışmanın en önemli özelliği eğlenceli olması. Çocuklar balon şişirme, suya üfleyerek köpük çıkarma, cam buğulandırma, birbirlerine üfleyerek rüzgar yapma, nefes tutma gibi bir çok oyunlar oynayıp, şarkılar söylerken çok eğlenirler. Arkadaşlarıyla ortak şeyler paylaşarak sadece koşulsuz sevgi hissettikleri bir Nefes eğitimi çocuklar için çok yararlıdır.

Hangi yaş grubundaki çocuklarla nefes çalışılır? Başlamak için ideal yaş kaçtır?

4 yaşından itibaren her yaş grubuna Nefes eğitimi verilebilir.  6-7 yaş, bedensel ve zihinsel olarak Nefes Teknikleri ile ilgilenmesi için idealdir. Çocuğa Nefesi ile ilgili farkındalık ne kadar erken başlatılırsa o kadar iyi olur.

Aileler en çok hangi nedenle çocuklarına Nefes eğitimi aldırıyor?

Aileler daha uygun olarak hiperaktive, uyum sağlama, dikkat bozukluğu, motivasyon eksikliği gibi sorunları çözmek ve denge sağlamak için çocuklarına nefes eğitimi aldırıyorlar.

Çocuklar için uyarlanan nefes çalışmasında özel araçlara ihtiyaç var mı?

Hayır, Kullanılan araçlar genellikle çocukların oynadıkları şişeden su içilen pipet, ayna veya balonlar gibi oyuncaklardır. Yerde sırt üstü yatmaları gerektiğinde yere serilen matlar, derin gevşeme için gözlerinin kapalı olması gerektiğinde de kumaş göz bantları kullanılıyor.

Nefes Eğitiminin çocuğun yaşamına katkısı nedir?

Nefes Eğitiminin çocuğun yaşamına katkısı inanılmaz ölçüdedir. Nefesini kontrol etmeyi başaran çocuk belli konu üzerine ilgi oluşturabilmeyi ve dikkatini yoğunlaştırabilmeyi öğreniyor. Olaylar karşısında daha olgun hareket edebiliyor, sessizlik ve sakinliğini koruyabiliyor. Yaşamı tanımlarken doğru rehberlik alıyor. Bu da potansiyellerini ortaya çıkararak hayat amacının belirlenmesine yardımcı oluyor. Daha kolay öğrenme, yeniliklere açık olma, olumlu düşünce, yaşamı tanıma ve dengeleme açısından faydalı.

Çocuklarda Nefes çalışmaları nasıl gerçekleştiriliyor?

Çocuklarda Nefes çalışmaları genellikle 5 bölümden oluşuyor. İlk bölümde çocuğun anlayacağı şekilde nefes Nefesi doğru kullanmanın yararları anlatılıyor. İkinci bölümde bir olay anlatılarak nefes hikâye ediliyor. Üçüncü bölümde nefes çalışmaları ikili ve toplu olarak oyunların içine serpiştirilerek kurgulanıyor. Dördüncü bölümde sırt üstü yatıp gözler kapattırılarak bir nefes meditasyonu ile topraklama ve hayal gücünü geliştirme amaçlanıyor. Son bölümde beraber şarkılar söyleterek nefes kullanımını en güzel hale getirmek amaçlanıyor.

Çocuk ve nefes terapisinde ki uygulamalar nelerdir?

Nefes eğitimi çocuğa terapist tarafından bir ders havasından daha çok oyunlar şeklinde düzenlenerek verilmelidir. Balon şişirme yarışmaları, camı nefesle buğulandırma çalışmaları, pipetle daha uzun üfleme, beraber şarkı söyleme gibi oyunlarla zevkli bir çalışma ortamı oluşturmak gerekir. Nefes eğitimi üç yaşından başlayarak her yaştaki çocuğa değişik şekillerde oyunlar ve drama çalışmaları geliştirilerek uygulanabilir.

Nefesin doğru kullanımı ile okul başarısının bağlantısı nelerdir?

Çocuk nefes teknikleri uygulayarak beynin nefesten sorumlu medullasını daha üst bir performans için eğitebilir. Dokulara oksijen taşınmasını mükemmel hale getirir. Bu durumda yeterli oksijen ve şeker ihtiyacı karşılanan beyin, gelişmekte olan çocukta tam kapasite ile çalışır. Öğrenme kolaylığı, konsantrasyon, motivasyon ve hafıza kullanımı açısından en iyi duruma gelir. Çocuğun okuldaki öğrenme limiti en üst düzeye çıkar.

Nefes Çalışmaları sosyal hayatı nasıl etkiler?

Nefes Teknikleri ile duyguları üzerinde kontrol geliştiren çocuk sevgi, şefkat ve merhamet anlayışını geliştirerek ağaçlar, bitkiler, hayvanlar ve arkadaşları ile empati kurarak mükemmel bir uyum ve denge oluşturur. Daha birçok konuda kendisini destekleyecek nefes teknikleri öğrenerek yaşamanı en güzel şekilde geliştirmeyi öğrenir. Nefesini kontrol etmeyi öğrenen çocuk, istem dışı hareketlerini kontrol etmede, kekeleme, konuşma zorlukları, heyecan ve stres konularında her zaman dengede kalmak için birkaç nefes tekniği kullanma şansını yakalar.

Hiperaktif ve uyumsuzluk sorunu yaşayan çocuklarda nefes çalışmaları işe yarıyor mu?

Evet, işe yarıyor. Topluma uyum ve adaptasyon sorunu yaşayan, kendini değersiz ve yetersiz hisseden özellikle kekeme çocuklar üzerinde çok etkin fayda sağlıyor. Sabırsızlıkları, devamlı hareket halinde olmaları ve gereksiz heyecanları yüksek oranda iyileştiriliyor.

Çocuklar ne sıklıkta Nefes çalışmaları yapmalı?

Başlangıç için haftada 1 ya da 2 kez yeterli olabilir. Yaş grubuna bağlı olarak 15-20 dakikadan başlayarak daha uzun süreli çalışmalara geçilebilir. Bir süre sonra nefesin devamlılık kazanması ve çocuğun kontrol edilmediği zamanlarda da doğru nefes almaya devam etmesi amaçlanır.

Nefes çalışmaları nerelerde yapılabilir?

Küçük çocuklar için en uygun yer çocuk yuvaları, kulüpleri ve okullar daha uygun olmakla beraber, Nefes çalışmaları uygun olan her yerde yapılabilir. Okullarda yapılan çalışmalarda ders öncesi ilgi ve dikkat yoğunluğu oluşturması açısından çok yararlı oluyor. Evde yapacakları çalışmalarda ebeveynlerin eşliğinde ve onlarla birlikte yapılması birçok açıdan daha uygundur. Anne babaların çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeleri içinde uygun bir ortam oluşturur.

Sizin çocuklarla yaptığınız nefes çalışmaları var mı?

Evet, var. Birbirine yakın yaş grubunda çocuklarla çalışmalar yapıyorum. Bu anlamda 3 farklı grup oluşuyor. 3-6 arası 7-10 yaş arası ve 11- 16 yaş arası çocuklarla farklı çalışmalar yapıyorum. Bu çalışmaları çocuk yuvalarında öğretmenlerinin eşliğinde ve kişisel gelişim merkezlerinde Anne babalarının eşliğinde gerçekleştiriyorum.

Mustafa kartal
mkartalll@yahoo.com

www.nefesteknikleri.com
www.nefesokulu.com

 

 

 

 

 

 
Mustafa Kartal | 27/01/2013

  Tüm Yazılar
KORONA VİRÜSÜNDEN ETKİLENMEMEK İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER
"İZİN VERME" MANİFESTOSU
Kalp Atış Sayısı Yaşam Süresini Belirliyor
Panik Bozukluklarda Nefes Kullanımı
Holoterapi Nefes Çalışmasında Doğum Travmasının Gözlenmesi Ve Temizlenmesi
Sıkıştırma Nefesi
Çocuklar Neden Doğru Nefes Almalı?
Nefes Sağlığınızı Test Etmek İster Misiniz?
Yağlar Vücuttan Solunumla Atılabiliyor
Nefes Refleksini Tetikleme
Derin Nefesle, Sığ Nefes Arasındaki Fark
İyi Bir Metabolizma İçin Nefes Testi
Astroloji Nedir?
Bilinçaltının Yeniden Programlanması
Nefesle Tanışmak, Yeniden ve Yeniden!...
Holoterapi Çalışmasında Bilincin Fabrika Ayarlarına Dönüşü
Göz Sinirlerinin Hassasiyetini Arttırmak
Bilinçaltı Nedir? Nasıl Değiştirilir?
Sık sık esnemek bedenimizin bize gönderdiği bir ''imdat'' çağrısı olabilir mi?
Nefes Tekniklerinin Okul Başarısı Üzerine Etkisi - Gözlem
İştah kesme nefesi
Lenf Dolaşımı İçin Derin Nefes Kullanımı
Düşünce Gücünü Kuvvetlendirmek İçin Nefes Çalışması
Yöneticiler için duygusal zekanın önemi
Eski Çin Tıbbında Nefes Teknikleri
Uyku Kalitesi Ve Solunum İlişkisi
Çocuk Nefes Çalışmaları
Bolluk Bilinci Oluşturmak İçin Nefes Meditasyonu
Ciğerlerinin tamamını kullananlar daha zeki oluyor.
10 Saniye Nefesi
Nefes Uygulamalarının Beyin İşlevselliğine Etkisi
İdeal Nefes Hızı
Solunum Çalışmalarında Mineral Kullanımı
Anaerobik solunum nedir?
Konuşmanın Önemi
Ölüme Yakın Deneyimlerde Azalan CO2’in Etkisi
Mutluluk Nefesle Başlar
Bir Hayalim Var...
Derin Nefes Çalışmalarında Temel Minerallerin Desteklenmesi
Zamanı Yönetmek Için Bilinçaltını Programlamak
Nefesi eğitmek ve yeterli oksijen almak için soğuk duş
Para Başarısı
Bırak Aksın, İzin Ver Olsun
Nefes Eğitmeni Oluyorum...
Nefes Teknikleriyle Zihin Degistirilebiliyor.
Bir öğretmenin heyecan ve konuşma zorluğu hikayesi
Asidoz’a Karşı Nefes Kullanımı
Tüm Nefes Çalışmaları Yapan Dostların Dikkatine!!!
Değişmek mi, Dönüşmek mi?
60 Nefes Çalışmasında Endorfin Ve Serotonin İlişkisi
Holoterapide Anne Karnı Sürecinde Gezegen Etkilerinin Gözlenmesi
Trioid Bezi Ve Nefes İlişkisi
Beynin Performansını Artırmak için Nefes Çalışmaları
Affetmek ve Özgürleşmek
Nefes Teknikleri İle Öfke Ve Kızgınlık Kontrolü
Gözünüzün İliştiği Her Yere “NEFES AL” yazın
YOGA SANDALYESİ / BACKJACK
KONTROLLERİ BIRAKMAK
Beyin Kimyasında Düşünce ve Duyguların Oluşması
Doğal Doğum
Derin Uyku Uyumak ve Boyun Fıtığını İyileştirmek İçin Nefes Çalışması
60 NEFES ÇALIŞMASI
Nefesi Derin Alıp Uzun Vermenin Faydaları
Sigarayı Nefesle Nasıl Bıraktım?
Makrobitotik Beslenme Bize Neler Kazandırır?
Makrobiotik Beslenme Nedir?
Kabul Etme Nefesi
Röportaj: "Nefes Tekniklerinin Hayatımızdaki Önemi", Mustafa Kartal
Taşikardiyi nefesle düzeltmek
Migren Ağrılarını İyileştirmek İçin Diyafram Kullanımı
Yürüyerek Nefes Tutmayı Geliştirme Çalışması
Nefes Alma Sanatı - Mustafa Kartal' ın yeni kitabı okurlarla buluştu!
Sahiplenmeyin
Nefes Çalışmalarının Getirdikleri
NEFES TEKNİKLERİNİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE FAYDASI
Doğru Nefes Almanın İlkeleri
Nefes Teknikleri İle İrade Kazanmak
Nefes Egitiminin Cocuklara Ne Gibi Faydalari Var?
Dogru Nefes Almanin Onemi
Bir Nefes Hikayesi
Burun Yerine Ağız Kullanmanın Olumsuzlukları
Neden Burun? Neden Diyafram?
Nefes Tutmada Diyafram Kullanimi Ve Dusunsel Antreman
Esneme Nedir?
Nefes Çalışmalarında Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Strese Karşı Senkronize Nefes Teknikleri
YÜRÜYEREK SOLUNUMU TEST ETMEK
Nefes Teknikleri Nedir?
TANRIÇA' NIN GÖZYAŞI İNCİ

  Duyurular
  + tümünü listele

  Referanslar

  E-Bülten'e Katıl!
Eğitim, hizmet ve etkinliklerimizden haberdar olmak olmak için lütfen E-Bülten’e katılın!

  Haftanın Yazıları
KORONA VİRÜSÜNDEN ETKİLENMEMEK İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER

Mustafa Kartal
14/03/2020
"İZİN VERME" MANİFESTOSU

Mustafa Kartal
20/09/2017
Kalp Atış Sayısı Yaşam Süresini Belirliyor

Mustafa Kartal
28/07/2016
  + tümünü listele

  Kitap & DVD
Nefesle İyileşme - Mustafa Kartal

Arka KapakNefes uygulamaları derin düşünme, özü hissetme ve varlığı değiştirme çalışmaları olarak kişisel gelişimde önemli bir yer tutar. Kişinin en...
  + tümünü listele

| Sosyal paylaşım ağlarımız

 
 
Nefes Okulu Kişisel Gelişim ve Farkındalık Atölyesi
Tüm hakları saklıdır. 2024 ©
Tel: 0216 352 21 60 | GSM: 0541 201 94 77 | E-mail: info@nefesokulu.com