Matematik öğretmeni ve çocuk nefes koçu olarak atölyelerdeki nefes çalışmalarını okuldaki sınıf ortamına taşımak ve çocuklar üzerindeki etkisini gözlemlemek istedim. Bu amaçla bir buçuk yıl boyunca 6. Sınıfa devam eden 40 öğrenciye, matematik derslerinde nefes çalışmalarını uygulamaya başladım.
Öğrencilerden nefes tekniklerini, benim dersim başta olmak üzere diğer derslerde, evde, dershanede, sınavda yani ihtiyaç duydukları ve gelişmeye açık olacakları her anda kullanmalarını istedim. 12 kişi düzenli olarak nefes tekniklerini uyguladı, 13 kişi daha seyrek aralıklarla uyguladı, 10 kişi sadece benim derslerimde uyguladı ve 5 kişi de bu çalışmalara çok az katılım gösterdi.
Nefes tekniklerini okul dışında da sürekli kullanan öğrencilerden kendilerini gözlemlemelerini, kendilerinde meydana gelen değişimlerle ilgili notlar yazmalarını istedim ve onlarla sık sık görüştüm. 1,5 yılsonunda bu öğrencilerin, derslerdeki dikkat ve motivasyonlarında artma olduğunu, yapılan deneme sınavlarında başarılarının arttığını, yanlış sayılarının azaldığını, ders içerisindeki etkinliklere katılımlarının çoğaldığını gözlemledim. Başarıları, matematik dersiyle beraber diğer derslerine de yansıdı. En önemlisi kendilerine olan güvenleri arttı. Farkındalıkları gelişti. Kendilerine hedefler belirleyip, bu hedeflere çalışarak ulaşabileceklerini gördüler. Önyargısız çalıştıklarında elde edemeyecekleri başarı olmadığını farkettiler.
Nefes tekniklerini daha seyrek kullanan öğrencilerin ise derslerdeki motivasyonları ve dikkatleri arttı. Ders süresi olan 40 dakikayı sıkılmadan geçirdiler. Derslerle ilgili “Ben bu derste başarısızım ve bu konuyu öğrenemem “ önyargısı ortadan kalktı.
Nefes tekniklerini sadece matematik dersinde kullanan öğrenciler, 40 dakika boyunca dersi sıkılmadan dinlediler. Aralarında daha önceden sınıf etkinliklerine hiç katılmayan öğrenciler derse katılmaya başladı. Günlük hayatlarında kullanmadıkları için gelişim matematik dersi ile sınırlı olarak kaldı.
Nefes tekniklerini çok az yani arada bir derste uygulayan öğrencilerde ise herhangi bir gelişim olmadı. İçinde bulundukları duygu ve düşünce durumlarını değiştiremedikleri için derse karşı olumlu bir tutum geliştiremediler.
Bir buçuk yıllık bu çalışmamda en az 25 öğrencim nefes teknikleri ile duygu ve düşüncelerini kontrol ederek, öğrenmeye karşı önyargılarını ortadan kaldırdılar. Küçük adımlarla da olsa başarma duygusunu tattılar. Dersi derste öğrenmek onlar için daha eğlenceli ve kolay hale geldi.
Okul başarısının artmasında, nefes tekniklerini kullanmanın ne kadar önemli olduğunu bu çalışma gösteriyor. Özellikle erken yaşlarda alınan bu eğitim, çocukların her türlü yeteneklerini ve potansiyellerini geliştirmede çok büyük rol oynuyor. Böylece kendini fark eden ve kendi başarısını yaşayabilen öğrenci için öğrenmek, gelişmek ve değişmek çok kolay olacaktır.
Selcan Akaslan
Matematik Öğretmeni & Nefes Koçu
info@nefesokulu.com
|