Anasayfa | Hakkımızda | Eğitimler | Eğitmenler | Etkinlik Takvimi | Medya | Bize Ulaşın
  Nefes Tutmada Diyafram Kullanimi Ve Dusunsel Antreman

Paylaş
 

Nefes tutma konusunda gelismek isteyenler vucut tepkilerini daha iyi taniyarak kontrol etmeyi ve vucut tepkilerini istedikleri dogrultuda kullanabilmeyi ogrenerek nefes calismalarina basladiklarinda, basari orani kayda deger bir sekilde artmakta ve hemen hepsi bir yillik calisma sonucunda en az 3 dakika nefes tutmayi rahatlikla basarmaktadirlar.
 
Nefes tutma calismalarina yeni baslayanlarin diyaframlarinin kasildigini ilk hissettikleri anda nefes tutmayi kesme egilimleri vardir. Belli bir aliskanlik kazandiktan sonra bu kasilmalara karsi koymaya ve sorunlarin ortaya cikislarini geciktirmeyi ogrenir. Bu kisinin fiziksel dayanikliliginin artmasindan degil ayni zamanda her bireyde var olan psikolojik kapasitelerin uyarilmasindandir. Sonunda zoraki bir nefes tutma mecburiyetinden, gonullu bir nefes tutmaya gecilir. Fiziksel ve psikolojik gevseme olgusu hem nefes tutma surelerini arttirmak hem su alti avciligi ve derin dalis denemeleri icin onemlidir. Nefes tutmada birinci hedef kisinin nefes tuttugu anlarda odaginin nefes tutmaktan uzaklastirilmasi yani nefes tuttugunun unutturulmaya calisilmasidir. Kisi herhangi bir seyi dusunmeye calismali zihnini farkli seyler uzerinde yogunlastirmalidir. Bu bazilari icin cok kolay degildir. Cunku insan ne zaman bir sey unutmaya calissa tam tersi gercekleserek o seye takili kalabilir. Bes dakika boyunca bir saatin saniyelerine bakarsaniz zaman hic gecmiyormus gibi gelebilir. Oysa bir arkadasla konusurken bir seyler okurken ya da baska herhangi bir seyle ugrasirken ayni zamanin hizla ilerledigi gorulur.

Nefes tutmada zamanin algilanisi cok onemlidir. Nefes tutarken dusunce yapisinin iyilestirilmesi icin calisilmali ve yavas gecen zamana aldiris etmemeyi ogrenmelidir. Bedenin normal zamanda otomatik olarak gerceklestirdigi nefes alinmasinin gerekliligi unutulmaya calisilmalidir.  Aklindan bir sesli harfin tekrarlanmasi nefes tutarken gevsemeyi saglamak acisindan faydali bir egzersizdir. Ornek olarak; yogunlasirken ''O'' harfini tekrarlayabilirsiniz. Yogunlasmayi artirmak amacli diger bir egzersizde surekli kendi kendimize ''Gevsiyorum, her seyden ozgurlesiyorum'' gibi cumleleri tekrar etmektir. Ayni zamanda dusunce ve dikkatimizi kalp atislarimiza yoneltip onlari duymaya calismakta dikkatinizi baska bir yone cekmeyi saglayabilir.
 
Nefes tutmada cok ise yarayan tibbin aciklamakta yetersiz kaldigi bircok fayda vardir. Fiziksel durumu gelistirici zihinsel gevsemeyi saglayan sonuclar ortaya cikar. Bunlardan biriside yogadir. Yoga yuzlerce yillik bir gecmise sahip olarak uygulayicisina acik bir sekilde kalp atimi ve solumada kayda deger oranlarda dusus saglayan bir iyilesme disiplinidir. Yirmi saniye boyunca kalbini durdurabilen veya kalp atislarini cok yavaslatabilen yogilerin varligindan soz edilir. Sonuc olarak yoganin amaci uygulayicisinin su ve havada olusan dunya ile kaynasmasini saglamak ve bu gun korelmis olan akciger nefes kapasitesini butunuyle kullanima sokmaktir.

Serbest dalis bu gelismenin saglanmasi ve bilinc otesi kapasitelerin gelistirilmesi icin refleksler olusturarak buyuk bir avantajlar saglar. Bu refleksler kalp ritminde ve kan basincinda dusus ve kaslarin gevsemesi gibi nefes tutmaya yardimci bir takim fizyolojik olaylari baslatir. Nefes calismalari icin meditasyon, farkli beslenme ve disiplinli yasam tarzi gerektirmektedir. 
 
Otojenik calisma, nefes teknikleri ile gerceklestirilecek limitlere ulasilmasinda yardimci olan dusunsel calisma yonetimidir. Bu antrenman ile elde edilen sonuclar statik nefes tutma egzersizlerindeki limitlere ulasmada cok yararlidir. Kisaca kisinin kendisini dogrudan tanimasini saglar. Egzersizleri ise ne teorik bir hazirligi nede yasam tarzinda degisikligi gerektirir. Olumlu sonuclar elde etmek icin gerekli psikolojik ve fiziksel modifikasyon ile iyi anlasilmasi gerekmektedir. Dusunsel antrenman fiziksel degil dusunsel anlamda bir seri onemli egzersizlerden olusan bir gevseme teknigidir. Bu metodu uygulayan bir kisi kendisini pasif bir izleyici gibi vucudunu iyi bir sekilde algilamaya calismasidir. Dusunsel antrenman kendine karsi acik ve durust olmayi gerektirir. Bu konuda kendini iyi egitmis bir kisi tamamiyla ice donuk bir konuma gelmeyi yani dis etkilerden ve rahatsiz edici dusuncelerden tamamiyla uzaklasmayi kolaylikla basarir. Yaptigi ise olan guvensizlikleri kisisel sorumluluk yada her seyi elde etme arzusu bu konuda ulasmayi engelleyici faktorlerdir. Dusunsel antrenman duzenli olarak uygulandiginda kisiye cok sey kazandirir.
 
Dusunsel antrenman egzersizlerinin genellikle sirt ustu yatar durumda yaklasik 20 dakika boyunca yapilmasi uygundur. Iyi bir gevseme duzeyi gerceklestirildiginde vucudun govde ile baglantili olan butun bolumleri topuklar, kaslar, baldirlar, omuzlar, dizler, parmaklar ve ense sirasiyla gozden gecirilir. 

Nefes tutmak icin once diyaframi harekete gecirme hazirligi yapmak cok onemlidir. Nefes tutmanin oncesindeki soluma diyafram solunumu olmalidir. Serbest dalicilarin bircogu karbon gazinin kismi basincini dusurmek yani nefes tutma sirasinda kendini iyi hissetmek icin klasik hipervantilasyon yontemini kullanirlar. Hiperventilasyon sonunda bayilmaya bile yol acabilecek kendini iyi hissetme yanilgisi olusturan anormal ve suni bir ortam yaratir.

Hipervantilasyon/ hizli solunumlar yoluyla diyaframin ilk kasilmasinin ortaya cikisi geciktirilse bile, bir kasilma ile diger arasinda gecen zaman dikkat cekici bir sekilde dusmekte ve kasilmalarin siddeti yukselmektedir. Diger taraftan hipervantilasyondan sonra nefes tutma, normale oranla daha yuksek bir kalp atim hizi ve kan basinci ile baslar. Bu nefes tutma calismasi icin olumsuz bir durumdur. Nefes tutma oncesi soluma esnasinda cok yavas ve cok derin nefeslenme teknigi kullanilmalidir. Bu hipervantilasyonda ki zorlama tekniginden farkli olarak cigerlere bol ve uzun hava alip vermeyi icerir

Cigerleri maksimum duzeyde doldurup bosaltmak icin diyaframin kullanilmalidir. Diyafram solunumu gogus kafesinin hareketleri ile yapilan normal solunuma tercih edilmelidir. Cunku diyafram solunumu ile cigerlerin genis kapasiteye sahip olan en alt kismi harekete gecirilerek daha cok hava depolanmasi saglanir. Bu soluma hipervantilasyondan / hizli solunumdan farkli olarak yavas bir sekilde yapilmalidir. Nefes alip verme suresi 30 saniyeye kadar uzatilabilir. 30 saniyelik nefes alip verme suresinde nefes verme suresi nefes alma suresinin iki kati olmalidir.
 
Mustafa Kartal

 
Mustafa KARTAL | 08/02/2011

  Tüm Yazılar
KORONA VİRÜSÜNDEN ETKİLENMEMEK İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER
"İZİN VERME" MANİFESTOSU
Kalp Atış Sayısı Yaşam Süresini Belirliyor
Panik Bozukluklarda Nefes Kullanımı
Holoterapi Nefes Çalışmasında Doğum Travmasının Gözlenmesi Ve Temizlenmesi
Sıkıştırma Nefesi
Çocuklar Neden Doğru Nefes Almalı?
Nefes Sağlığınızı Test Etmek İster Misiniz?
Yağlar Vücuttan Solunumla Atılabiliyor
Nefes Refleksini Tetikleme
Derin Nefesle, Sığ Nefes Arasındaki Fark
İyi Bir Metabolizma İçin Nefes Testi
Astroloji Nedir?
Bilinçaltının Yeniden Programlanması
Nefesle Tanışmak, Yeniden ve Yeniden!...
Holoterapi Çalışmasında Bilincin Fabrika Ayarlarına Dönüşü
Göz Sinirlerinin Hassasiyetini Arttırmak
Bilinçaltı Nedir? Nasıl Değiştirilir?
Sık sık esnemek bedenimizin bize gönderdiği bir ''imdat'' çağrısı olabilir mi?
Nefes Tekniklerinin Okul Başarısı Üzerine Etkisi - Gözlem
İştah kesme nefesi
Lenf Dolaşımı İçin Derin Nefes Kullanımı
Düşünce Gücünü Kuvvetlendirmek İçin Nefes Çalışması
Yöneticiler için duygusal zekanın önemi
Eski Çin Tıbbında Nefes Teknikleri
Uyku Kalitesi Ve Solunum İlişkisi
Çocuk Nefes Çalışmaları
Bolluk Bilinci Oluşturmak İçin Nefes Meditasyonu
Ciğerlerinin tamamını kullananlar daha zeki oluyor.
10 Saniye Nefesi
Nefes Uygulamalarının Beyin İşlevselliğine Etkisi
İdeal Nefes Hızı
Solunum Çalışmalarında Mineral Kullanımı
Anaerobik solunum nedir?
Konuşmanın Önemi
Ölüme Yakın Deneyimlerde Azalan CO2’in Etkisi
Mutluluk Nefesle Başlar
Bir Hayalim Var...
Derin Nefes Çalışmalarında Temel Minerallerin Desteklenmesi
Zamanı Yönetmek Için Bilinçaltını Programlamak
Nefesi eğitmek ve yeterli oksijen almak için soğuk duş
Para Başarısı
Bırak Aksın, İzin Ver Olsun
Nefes Eğitmeni Oluyorum...
Nefes Teknikleriyle Zihin Degistirilebiliyor.
Bir öğretmenin heyecan ve konuşma zorluğu hikayesi
Asidoz’a Karşı Nefes Kullanımı
Tüm Nefes Çalışmaları Yapan Dostların Dikkatine!!!
Değişmek mi, Dönüşmek mi?
60 Nefes Çalışmasında Endorfin Ve Serotonin İlişkisi
Holoterapide Anne Karnı Sürecinde Gezegen Etkilerinin Gözlenmesi
Trioid Bezi Ve Nefes İlişkisi
Beynin Performansını Artırmak için Nefes Çalışmaları
Affetmek ve Özgürleşmek
Nefes Teknikleri İle Öfke Ve Kızgınlık Kontrolü
Gözünüzün İliştiği Her Yere “NEFES AL” yazın
YOGA SANDALYESİ / BACKJACK
KONTROLLERİ BIRAKMAK
Beyin Kimyasında Düşünce ve Duyguların Oluşması
Doğal Doğum
Derin Uyku Uyumak ve Boyun Fıtığını İyileştirmek İçin Nefes Çalışması
60 NEFES ÇALIŞMASI
Nefesi Derin Alıp Uzun Vermenin Faydaları
Sigarayı Nefesle Nasıl Bıraktım?
Makrobitotik Beslenme Bize Neler Kazandırır?
Makrobiotik Beslenme Nedir?
Kabul Etme Nefesi
Röportaj: "Nefes Tekniklerinin Hayatımızdaki Önemi", Mustafa Kartal
Taşikardiyi nefesle düzeltmek
Migren Ağrılarını İyileştirmek İçin Diyafram Kullanımı
Yürüyerek Nefes Tutmayı Geliştirme Çalışması
Nefes Alma Sanatı - Mustafa Kartal' ın yeni kitabı okurlarla buluştu!
Sahiplenmeyin
Nefes Çalışmalarının Getirdikleri
NEFES TEKNİKLERİNİN ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLERE FAYDASI
Doğru Nefes Almanın İlkeleri
Nefes Teknikleri İle İrade Kazanmak
Nefes Egitiminin Cocuklara Ne Gibi Faydalari Var?
Dogru Nefes Almanin Onemi
Bir Nefes Hikayesi
Burun Yerine Ağız Kullanmanın Olumsuzlukları
Neden Burun? Neden Diyafram?
Nefes Tutmada Diyafram Kullanimi Ve Dusunsel Antreman
Esneme Nedir?
Nefes Çalışmalarında Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Strese Karşı Senkronize Nefes Teknikleri
YÜRÜYEREK SOLUNUMU TEST ETMEK
Nefes Teknikleri Nedir?
TANRIÇA' NIN GÖZYAŞI İNCİ

  Duyurular
  + tümünü listele

  Referanslar

  E-Bülten'e Katıl!
Eğitim, hizmet ve etkinliklerimizden haberdar olmak olmak için lütfen E-Bülten’e katılın!

  Haftanın Yazıları
KORONA VİRÜSÜNDEN ETKİLENMEMEK İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER

Mustafa Kartal
14/03/2020
"İZİN VERME" MANİFESTOSU

Mustafa Kartal
20/09/2017
Kalp Atış Sayısı Yaşam Süresini Belirliyor

Mustafa Kartal
28/07/2016
  + tümünü listele

  Kitap & DVD
Nefes Terapisi - Mustafa Kartal

Holoterapi, bütünlüğe ulaşma/tamamlanma çalışmaları olarak kişilerin bilinçaltı derinliklerini keşfetmelerini sağlayan, bilincin hızlı solunum, uyarı...
  + tümünü listele

| Sosyal paylaşım ağlarımız

 
 
Nefes Okulu Kişisel Gelişim ve Farkındalık Atölyesi
Tüm hakları saklıdır. 2024 ©
Tel: 0216 352 21 60 | GSM: 0541 201 94 77 | E-mail: info@nefesokulu.com