Beden yapımız alkalik düzeyde gelişmiş olmasına rağmen fonksiyonel olarak asit üretir. Sindirimi sağlamak için asit üretmek zorunda olan mide dışında hiçbir organın asidik olmaması gerekir. Buna rağmen asidoz günümüzün en büyük sorunu olarak aynı zamanda birçok hastalığın sinsi ve en yaygın nedenlerinden biridir. Asidoz, genel ve en kısa olarak vücudun işleyebileceğinden daha fazla asidin toplanması olarak tanımlanabilir.
Bu durum normal değildir. Günümüzde yaygın bir şekilde seyreden dejaneratif hastalıklardan birçoğunun ön nedenidir. Vücudun asitlik oranı artmaya başladığında vücut kendini koruma mekanizmalarını devreye sokmaya başlar.
Asidoz’un sebep olduğu sonuçlar;
Atardamarların yüzeylerini erozyona uğratıp, zayıflatır
Serbest radikalleri çoğaltır ve ön yaşlanmayı hızlandırır
Kilo almaya, diabete ve obeziteye neden olur
Kollestrol plakaların oluşmasına neden olur
Kan basıncını bozar, düzensizleştirir
Kritik lipid ve yağ asidi metabolizmasını bozar
Hücrelere dağıtılan oksijen miktarında azalmaya neden olur
Karaciğer, böbrek yetersizlikleri oluşur,
Bunama başlangıcı görülür,
Bağışıklık sistemi yetersizlikleri,
Erken yaşlanma,
Erkeklerde prostat problemleri.
Eğer sağlık probleminiz varsa büyük ihtimalle vücudunuz asidik olmaya başlamıştır. Vücut pH'nin hafifçe alkali olmasını sağlamadan vücudun kendini iyileştirmesi mümkün değildir. Bunun için nefes çalışmalarına başlanmalı, eğitmenin belirlediği nefes çalışmalarını düzenli olarak yapmaya başlamalısınız. Örnek bir çalışma pratiği;
Aşamalı Derinleştirilen Yüz Nefes Çalışması
Bu çalışma sırt üstü yere uzanmış, gözler kapalı, burundan nefes alıp vererek, her yirmi sayıda nefesin derinliğini artırmak üzerine kurulmuştur. Çalışmanın başından sonuna kadar her nefesin içerden yüz sayıya ulaşıncaya kadar sayılması gerekir. Çalışmayı yöneten terapistin her yirmi sayıda değişecek olan klinik tabloyu yönetebilmesi için yönlendirme ve olumlalar yapması çalışmadan yararlanma seviyesini inanılmaz seviyeler çıkarır.
İlk Yirmi Sayı
Çalışmaya, sırt üstü yere uzanılmış ve gözlerini kapatmış olarak, iki saniyede alınan ve iki saniyede verilen burun nefesleri ile başlanır. Yirmi saya yaklaşırken rahatlama ve nefeste yavaşla eğilimi görülür.
İkinci Yirmi Sayı
İkinci yirmi ye geçiş döneminde nefesin yavaşlaması engellenir. Zihinsel rahatlamanın getirdiği çalışma motivasyonundan uzaklaşılmamasına dikkat edilir.
Üçüncü Yirmi Sayı
Kırklı sayılardan sonra sıkılma ve çalışmayı bırakma isteği gözlenir. Bu durumda kapasite artırmak için daha derin burun nefes alış verişleri önerilir. Gözün yaşlanması ve esneme gelmesi normaldir.
Dördüncü Yirmi Sayı
Altmışlı sayılarda tüm beden gevşemeye ve üzerindeki her türlü yükü bırakmaya hazırdır. Ağız hafifçe aralanarak yine burundan nefes alıp verilmeye devam edilmesi istenir. Bedenin tüm sıkıntılı alanları ve sertleşmiş bölgeleri kendini belli etmeye başladığında her nefes alışını takip eden verme sırasında kasılmış bölgenin serbest bırakılması istenir.
Beşinci Yirmi Sayı
Seksenli sayılarda sıkıntı hissetmek normaldir. Ağız daha fazla açılarak ve nefes hızlandırılarak burundan nefes alıp vermeye devam edilmelidir.
Çalışma bittikten sonra tüm vücutta hissedilir bir rahatla ve keyiflilik hali gözlenecektir. Günlük yaşam şartlarının oluşturduğu asitoz oluşumunu bu çalışmayı gün içinde birkaç kez yaparak tamamen alkalik hale gelmek mümkündür.
Mustafa Kartal
|